About Me

My photo
aku hanya manusia..biasa dan tidak istimewa..Seorang isteri kepada en.suami.Bakal ibu tidak lama lagi..InsyaAllah.

Tuesday, January 22, 2013

kek pertama yg berjaya dibuat..hehe

Salam ceria kawan2 di pagi selasa ni..arini keje tak byk so ambik kesempatan tuk tulis sumthing kat blog ni supaya blog ni tak jadi cam tahun2 lepas..nk citer pasal per ek??erm..klh citer pasal kejayaan diri sendiri blajar buat kek smlm..hehe..bukanlh kejayaan besar manapun bg pakar2 kek n kwn2 yg dh mahir buat kek tp bagi sy kejayaan membuat kek adalah kejayaan yg agak blh membanggakan diri sendiri..hehe..bukan bernada riak cuma rase hepilh dpt buat kek sendiri..biasa beli jer kat kedai..sy bukanlh pandai masak apatah lg nk jd pakar masakan..mmg jauhlh so kejayaan2 kecil macam ni cukup besar buat diri saya..samalah dgn peristiwa2 lain dlm kehidupan kita seharian..mungkin bg kita sesuatu kejayaan yg dikecapi oleh org lain bukanlh kejayaan yg terlalu besar buat kita tp bg individu itu, itulh kejyaan terbesar dlm diri dia..jd kita tidak boleh mengkritik atau memperlekehkan 'rasa' gembira dan sebgainya yg dirasai oleh individu itukan..sepertimana sy rasa gembira sgt dpt buat sebijik kek..walau bagi sesetengah org stakat sebijik kek, apalah yg nk dihebohkan tp itulah 'kejayaan' utk saya..sy yg tak pandai buat kek selama ini akhirnya berjaya buat sebijik kek...bukankah ada 'kejayaan' dictu..kan..kan..hehe..melalut lak..klh berbalik kepada cerita kek smlm..bersemngat sy bukak blog cik ha yg byk bg inspirasi kat saya utk mencuba pelbagai masakan..walopun sy pilih yg simple2 jer..hehe..seperti apa yg bgtau tadi..sy tak pandai masak..so lepas jer membeli mixer beebrapa hari lepas, terus semangat nk buat kek berkobar2..lalu saya godek2 blog ha mencari resepi kek yg mudah dan hasilnya berjaya buat kek pilihan sy smlm..kek apa yer??hehe..kek namanyer luper lak tp kek tu sy suka mkn n slalu gak beli kt kedai bila nk mkn..nk letak gmbr malu lak sbb rupanyer tidaklh begitu menyelerakan..jadi biarlah rahsia ek..hehe..so beberapa jam smlm lepas solat maghrib sy peruntukkan utk wat kek tu..sampaikn kecian cik abe menahan lapar tgg sy goreng roti canai..sib baiklh tak ambik masa lama utk wat kek tu..klu tak maunyer sy putus asa..saya mmg malas bile bab2 nk masak yg ambik masa lama..nk cepat siap jer..hehe..so start kul 8 mlm n dekat2 kul 9 mlm dh berjaya buat adunan kek n membakarnyer..walopun hasilnyer bhgn atas sedikit gelap tp rasanya sy puas hati..en abepun suka..hehe..so terus berkobar2 utk belajar buat next kek..aim saya nk buat cheese cake dgn coklat moist kek tp bile???sypun tak pasti..dengan keadaan sekarang,kaki asyik bengkak jer bile berdiri lama n cepat lak rasa penat..mungkin kene cari masa btol2 free n tenang utk buat kek2 tersebut..yelh bg sy susah skitlh nk wat kek2 tu semua sbb tak penah buat..slalu mkn jer..haha..tp InsyaAllah akan diusahakan gak..klh saya nk brenti dulu menulis..nk main sudoku jap..hehe..

9 comments:

puding roti said...

sempat lg main sodoku hehe

waaahhh!! hepi sgt tau awk berjaya buat kek sedap. seronok kan mkn hasil tgn sendiri. yg sedap. hehehe

aku hanya manusia said...

Btol2..rasa lagi menghayati bila mkn.hehe..tq to ha bg semngat buat kek..

puding roti said...

hehe..nanti leh try buat kek lain lak. chayyok zana! hehe

All About AnaYna said...

congrats zana..nt blehla try kek zana.sorilaa dtg umah xdang nak wat kek..pahni na wat red vekvet yek heehhe.

aku hanya manusia said...

hehe na..kite takat wak kuih simple2..tak reti wat kuih susah..hehe..takper na..aritu kenyang sgt dijamu nasi n lauk pauk yg cedap..tq byk2 tau..nti na dtg umah sy sy lak jamu na ek..hehe..

Umi Mira said...

wahhh.. bagusnya dah buat kek.. saya baru kawen dulu xde nak berkek b agai ni.. skrg je baru terhegeh hegeh

aku hanya manusia said...

hehe..umi,kek yg sy blajar buat nipun yg simple jer..klu nk arap wat kek yg susah2..maunyer berkurun baru buat..hehe..alasan sy bagi kat en abe, saya kate dapur saya tak membangkitkan mood utk masak atau buat kek..haha..

gadis kaca mata said...

wahh~ tahniah zana..
agak2 bleh merasa tak kek zana tu? huhu... lama tak jumpa awak..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)